Het is iets waar je liever niet aan wilt denken: de hygiëne op je kantoor. Op de gemiddelde werkplek is het namelijk niet zo proper gesteld. Wij zetten de smerigste plekken op een rijtje. Schrik niet: we vertellen je ook wat je er aan kunt doen.

1 Je bureau

Je bureau, waar je heel wat uren doorbrengt, bevat tot vijf keer meer bacteriën dan een toiletbril.

Neem je bureau regelmatig af met een schoon (desinfectie)doekje. Bewaar een pak vochtige schoonmaakdoekjes in je bureaula, zodat als je knoeit met bijvoorbeeld koffie of thee, je zelf je werkplek netjes schoon kunt maken.

Zo maak je meteen een einde aan die oprukkende bacteriekolonie. De grootste winst behaal je overigens door niet te eten aan je werkplek of eten te laten slingeren. Voedselresten zijn de voornaamste bron van bacteriën.

Glorix hygiënedoekjes
Art.nr. 890008

2 Je toetsenbord en muis

Je toetsenbord en muis zijn een gigantische bron van bacteriën. Hoe vaak maak jij die van jou al schoon? Waarschijnlijk bijna nooit. En dat terwijl je deze apparaten op kantoor meerdere uren per dag gebruikt.

Reinig je toetsenbord en muis minimaal 1x per week om verspreiding van bacteriën te voorkomen en eventuele voedselresten onder de toetsen van het toetsenbord te verwijderen. Gebruik hiervoor liever geen poetsdoek met water en een sopje. Een te natte doek kan je toetsenbord en muis namelijk beschadigen.

Gebruik bij voorkeur anti­bacteriële vochtige doekjes en een lucht­drukspray om vuil en stof weg te spuiten onder de toetsen van je toetsen­bord. Houd het toetsenbord op z'n kop en spuit een krachtige straal lucht in je toetsenbord. Ben je verkouden (geweest)? Reinig je toetsenbord en muis dan dagelijks met een vochtig antibacterieel doekje.

Quantore luchtdrukspray
Art.nr. 701560

3 De printer

Het apparaat dat door het hele kantoor wordt gebruikt. Menig collega zit regelmatig met zijn vingers aan de knoppen. En dat voorspelt niet veel schoons. Daar komt bij dat de printer meestal wordt overgeslagen tijdens de wekelijkse schoonmaakbeurt. Een perfecte broeiplek dus voor bacteriën.

Haal iedere week een doekje over het apparaat en de monitor. Gebruik hiervoor microvezeldoekjes in combinatie met water en azijn. Zo verwijder je vlekken op het scherm.

3M microvezeldoekjes
Art.nr. 891607
Art.nr. 891609
Art.nr. 891611
Art.nr. 891608

4 Je hoofdtelefoon

Een praktisch hulpmiddel in de kantoortuin dat door bijna iedereen in de kantooromgeving wordt gedeeld. Zo reist de hoofdtelefoon wekelijks van hoofd tot hoofd. En hij gaat niet alleen. Nee, een horde aan bacteriën reist met ‘m mee. Een hoofdtelefoon voor iedere medewerker is dan ook niet zo’n slecht idee.


Sony hoofdtelefoon
Art.nr. 418759

5 Pennen

Oh die pennen! Lekker om op te bijten, handig achter je oor en om net bij dat kriebelende plekje op je rug te kunnen. Vervolgens ben je hem kwijt. Oh, stom! Hij ligt nog bij je collega. Dan maar een andere! Pennen gaan vaak het hele kantoor door. Het is dan maar de vraag of jij de eerste eigenaar van die pen bent of dat de pen meerdere voorgangers heeft gehad. Ehm, misschien kun je voortaan beter alleen je eigen pennen gebruiken.

Een betere hygiëne op de werkvloer begint bij jezelf. Was eens wat vaker je handen en zorg dat er handzeep of desinfectiedoekjes in de buurt zijn. Zo voorkom je dat je zelf degene bent die er een vieze boel van maakt.