Help! De vakantie komt steeds dichterbij en er is nog zoveel te doen. Je zou zomaar in de stress kunnen schieten. Niet doen! Een paar tips om te voorkomen dat je overspannen op vakantie gaat.1 Plan geen afspraken in de laatste week

Geen afspraken maken in de laatste week voor je vakantie werkt stressverlagend. Want laten we eerlijk zijn: met de informatie uit die gesprekken doe je voor de vakantie toch niks meer. Beter is het om die afspraken na je vakantie te plannen en de laatste dagen te gebruiken om zaken goed af te ronden en over te dragen.

2 Zet je out-of-office eerder aan

Hang deze handige tip maar niet aan de grote klok, maar het is slim om je out-of-office-reply een paar dagen eerder aan te zetten, zodat je op het laatste moment niet met onverwachte klussen wordt geconfronteerd. Voor de terugkeer geldt hetzelfde. Laat je out-of-office een dag langer aan staan, zodat je rustig je mailbox kunt opschonen.

2 Opruimen die handel

Ruim je bureau én je bureaublad op je computer op. Dat is meestal even schrikken omdat je dan zaken tegenkomt die je nog niet hebt gedaan. Geen paniek! Zet het in de map ’komt later' en ga vrolijk door met opruimen. Van een nette werkplek krijg je zelf ook een opgeruimd gevoel en dat vergroot de voorpret van je vakantie.

4 Neem eerder vrij

Neem voordat je op vakantie gaat en na je terugkomst één of twee dagen vrij. Die extra dagen geven je de ruimte om rustig naar de vakantie toe te leven. Ook heb je meer tijd voor de voorbereidingen en (niet te vergeten) de voorpret. Na de vakantie is het fijn om nog even bij te kunnen komen van de reis en eventuele jetlag.

5 Bereid je voor op je terugkomst

Sorry, je bent nog niet eens weg of we beginnen al over je terugreis. Niet leuk, maar het moet even. De kans is namelijk groot dat je, net terug van vakantie, meteen alweer in de stress zit. Dit ondervang je door een to do-lijst te maken met de belangrijkste taken die je na je vakantie in orde moet brengen. Je zult zien dat ook die lijst je rust brengt. Als een soort afronding van je voorbereidingen. Prettige vakantie!